ARMOEDE

 

Geen vlees meer eten, de verwarming niet meer kunnen betalen of nooit meer op vakantie gaan. Voor maar liefst 70 procent van de mensen die zich arm voelen is dit de dagelijkse praktijk, blijkt uit onderzoek van het Nibud.
Steeds meer gezinnen in Nederland leven vandaag de dag in armoede. Vooral kinderen, eenoudergezinnen, alleenstaanden en mensen met een bijstandsuitkering hebben het moeilijk. Het aantal huishoudens met een laag inkomen in 2012 is geschat op 588.000, ofwel 5,8% van de Nederlanders.

 

Gezinnen met een laag inkomen hebben gemiddeld per dag, per persoon zo’n 15 euro (incl. vaste lasten) te besteden en dat is bar weinig.

Het leven wordt duurder. Niet alleen de levensmiddelen, maar ook de kinderopvang en alle andere vaste lasten. Toch stijgen de inkomens niet zo hard en wordt het leven voor velen zwaarder en zwaarder. Ook de werkloosheid stijgt nog steeds en raken steeds meer mensen hun baan kwijt. Steeds meer gezinnen moeten op een houtje bijten of moeten “luxe” links laten liggen. Dure vakanties, merkkleding, uitjes en andere luxe zitten er voor velen niet meer bij.

Wat doen de overheidsinstanties?

Toch zijn er veel gezinnen die niet op de hoogte zijn van alle soorten hulpinstanties en (gemeentelijke) inkomensvoorzieningen. Die zijn er wel.
Zo kunnen huishoudens met een laag inkomen (tot maximaal 110% bijstandsniveau) een beroep doen op de volgende gemeentelijke inkomensvoorzieningen:

 

  •   Kortingsregeling of kwijtschelding ouderbijdrage basischool. De school is wettelijk verplicht om voor ouders die de ouderbijdrage niet kunnen betalen een kwijtscheldings- en kortingsregeling op te nemen in de ouderbijdrage-overeenkomst;
  •  ‘Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten’ (Wtos) waardoor huishoudens met kinderen in het voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs in aanmerking komen voor een (gedeeltelijke) vergoeding van het lesgeld en de schoolkosten;
  •   kwijtschelding gemeentelijke heffingen, zoals de afvalstoffenheffing en waterschapsheffingen;
  •   langdurigheidstoeslag voor mensen die minimaal vijf jaar achtereen een minimuminkomen hebben en geen perspectief hebben op inkomensverbetering door betaalde arbeid. Je vraagt de langdurigheidstoeslag aan bij je gemeente;
  •   individuele bijzondere bijstand, bijvoorbeeld: vergoedingen voor telefoonkosten, maatschappelijke, sociale of culturele activiteiten, vervanging van duurzame gebruiksgoederen, voor- en vroegschoolse educatie en schoolkosten; computerlasten en woonlastenfonds. Ook dit kun je aanvragen bij je gemeente.

Besparingstips

Helaas heeft niet iedereen baat bij de bovenstaande tips en vergoedingen, omdat zij (net) niet in deze categorie vallen. Toch hebben vele gezinnen in Nederland het financieel zwaar en zijn de maanden te lang en is het inkomen te laag om alle eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Ook voor deze desbetreffende gezinnen zijn er handige “tips and trics” om te besparen.
Zo heb ik navraag gedaan op social media. Zo heb ik gezinnen gevraagd wat zij doen om te besparen. Echte huis, tuin en keukentips die niet alleen voor de armeren onder ons maar tips die voor iedereen handig zijn. Ik heb de 5 beste tips hieronder op een rijtje gezet.

Tip 1

Maak in een huishoudboekje of een schrift een duidelijk overzicht van je inkomsten- en uitgavepatroon. Zo weet je wat je te besteden hebt en kun je je er makkelijker aan houden. Bepaal voor jezelf hoeveel je aan boodschappen te besteden hebt en stop dat cash in je portemonnee. Zo voorkom je dat je alle losse bedragen pint en het overzicht kwijtraakt. Meer uitgeven dan je daadwerkelijk hebt gebeurt dan minder snel.
Doe ook je boodschappen wekelijks in plaats van dagelijks. Zo voorkom je dat je elke dag iets teveel meeneemt, wat je eigenlijk niet écht nodig hebt.

Tip 2

Duik eens in je abonnementen en verzekeringen, je gas, water en licht en ga eens vergelijken met andere aanbieders. Abonnementen op dure tijdschriften kan je vervangen door een lidmaatschap op de bibliotheek. In aanbieders van gas, water en licht kan enorm veel verschil zitten. Laat je goed informeren, vraag om je heen hoeveel een ander betaald en wellicht kan je zo een aantal tientjes per maand besparen.
En bespaar op het verbruik van je energie. Denk daarbij aan het inzetten van het gebruik van spaarlampen (daar kan je al bijna niet meer omheen), denk daarbij wel aan dat het in een ruimte waar veel het licht aan en uit wordt geschakeld (toilet/badkamer) het weer niet voordeliger is om daar een spaarlamp te gebruiken. Zet je apparatuur ´s nachts in plaats van stand-by, doe in de winter een paar kaarsen extra aan en heb je wel eens nagekeken of je woning goed geïsoleerd is? Het zijn veelal kleine dingetjes, maar alle kleine beetjes helpen, hoe cliché het ook mag klinken.

Tip 3

Vroeger deed men al aan ruilhandel, dus waarom nu niet? Er zijn tegenwoordig heel veel ruilsites. Een soort marktplaats waar niet met geld betaald wordt, maar met goederen. Op velen van deze sites worden tweedehands producten aangeboden waar een ander product voor terug wordt gevraagd. Kijk ook eens op deze site. Hier vind je onder andere linkjes naar verschillende ruilsites voor verschillende productgroepen.

Tip 4

Koopjesjagen. Hou de folders in de gaten en koop de duurdere houdbare producten (wasmiddel, -verzachter, luiers, toiletpapier) in als ze in de aanbieding zijn. Ook de wekelijkse boodschappen kan je van te voren door middel van folders uitstippelen. Maak er een route van, want bij de ene supermarkt is dít goedkoper en bij de andere is dát goedkoper.
Maar denk ook eens aan cadeaus inkopen. Met sinterklaas bijvoorbeeld weet je dat je een hoop cadeaus nodig zal hebben, maar dit weet je in februari en maart ook al. Als je dan de meest leuke, goedkope aanbiedingen tegenkomt, waarom zou je dan nog langer wachten? Sla vast in, verstop het in je kast en een kind kan de was doen.
En wat denk je van alle kinderfeestjes die je kind in een jaar afgaat? Inslaan die handel.

Tip 5

Durf om hulp te vragen. Aan je buren, je familie of misschien wel aan die aardige mevrouw van een paar straten verderop. Schaam je niet bij het vragen om hulp. Er zijn namelijk heel veel mensen om ons heen die in dezelfde situatie zitten en die misschien net even een andere kijk hebben op de situatie als jijzelf, waardoor je wellicht weer nieuwe ideeën of oplossingen tegenkomt. Je zult verbaasd zijn hoeveel mensen er zijn die je willen en kunnen helpen.

Naast deze vijf tips heb je natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om te besparen.
Zo heb je natuurlijk nog de kringloopwinkels waar je terecht kunt voor goede, maar goedkope tweedehands producten. Je kunt besparen op de gezinsuitjes. Je kunt verse groenten kopen in plaats van verpakte en voorgesneden groenten.
Nog een voorbeeld in de categorie “huis-, tuin, en keukentrucjes” is bijvoorbeeld geen dure schoonmaakmiddelen in huis te halen, maar in de plaats daarvan doe je enkel een paar druppels afwasmiddel in een met water gevulde plantenspuit en daar maak je de boel mee schoon. Ook kan je de vaatwasser eruit gooien en samen met je gezin afwassen. Goedkoper én gezelliger. En dan kan je ook nog alle was op 30°C wassen, want jawel, ook op 30°C wordt alles prima schoon.

Zo kan ik nog wel even doorgaan met opsommen van de kleinere bespaartips, maar blijf bij jezelf, wees creatief, maar het allerbelangrijkste…durf om hulp te vragen.
Je bent niet alleen.

 

Wil jij niet gelijk naar een instantie maar wel op weg geholpen worden dan mag jij ten alle tijden contact met mij opnemen.

Margret van Soest 

06-15516730